Osteoporosi

L’osteoporosi és una malaltia caracteritzada per la pèrdua de massa òssia que provoca fragilitat de l’os i per tant major risc de fractura. És més freqüent en les dones després de la menopausa, sobretot si aquesta ha estat precoç (abans dels 40-45 anys), i en la gent gran. Augmenten el risc de patir osteoporosi els antecedents familiars, el pes baix o els canvis freqüents de pes, el consum d’alcohol i tabac, la manca d’activitat física i el dèficit de calci i vitamina D.

Entre els 20 i els 39 anys és quan l’os és més dur i resistent. A partir de llavors, el calci comença a disminuir en l’os de forma natural, per això és important tenir uns hàbits saludables des de la infància.

L’osteoporosi també pot ser deguda a determinades malalties i a prendre alguns medicaments com corticoides o anticoagulants durant molt de temps.

Donat que normalment l’osteoporosi és una malaltia asimptomàtica, amb freqüència, es diagnostica quan es produeix una fractura. Els ossos que es trenquen més fàcilment per falta de calci són els dels malucs, les vèrtebres i els canells. També es manifesta per pèrdua d’alçada o augment de la curvatura de l’esquena.

Es pot prevenir?

Portar un estil de vida saludable és important per promoure la salut dels ossos. A continuació, trobaràs algunes mesures que t’ajudaran a prevenir la pèrdua de massa òssia:

  • Pren la quantitat de calci necessària segons edat i sexe. Entre 1-10 anys d’edat, la ingesta adequada és de 600 a 1.000 mg de calci al dia; a partir dels 11 anys, així com en els adults i gent gran, de 1.200 a 1.500 mg. En la dieta habitual, la llet i els productes lactis (formatge, iogurt i altres derivats) són les millors fonts de calci, de manera que 4 racions de lactis al dia es considera que constitueixen una ingesta adequada de calci. També són rics en calci els cereals, les verdures, els fruits secs i el peix, especialment el blau.
  • Evita el consum d’alcohol i tabac, i redueix la ingesta de begudes amb cafeïna.
  • Pren el sol uns 15 minuts diaris.
  • Estigues actiu. És fonamental fer exercici físic habitualment: caminar, pujar i baixar escales, nedar, gimnàstica de manteniment, dansa… Evita els exercicis que incloguin salts o moviments bruscos, principalment de flexió brusca de columna.
  • Col·loca bé els mobles de la casa (escales, catifes, etc.) i procura tenir totes les zones ben il·luminades per evitar les caigudes.
  • Quan la dieta habitual no aporta el calci necessari i no prens el sol, resulten d’utilitat els suplements alimentaris de calci, generalment associats a vitamina D. També hi ha fàrmacs que ajuden a retenir calci en els ossos i milloren la qualitat dels mateixos.

El teu farmacèutic/a podrà aconsellar-te el més adequat per a tu.

 

Font: Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia; Guía Práctica de Salud SemFyC.